ADHD och ASD hos tjejer - majovich

ADHD och ASD hos tjejer

| En kommentar

Hej! I detta inlägget tänkte jag prata om forskning inom ADHD och ASD för tjejer då man genom åren märkt att fler och fler tjejer har ADHD än vad man tidigare trott, jag tänkte även prata om min ADHD och Autism/Aspbergers. Så jag tänkte att vi börjar med forskningnen.

Forskning inom ADHD har nästan under hela tiden ADHD/ASD forskats varit inriktat på killar vilket gjort det så att det är svårt att märka av det på tjejer. För tjejer upptäcks diagnosen i genomsnitt när de är runt 13 år medan hos killar är genomsnittsåldern 5-10 år. Vissa tjejer med ADHD/ASD klarar inte av att nå kunskapskraven i skolan, de kan ha läs-och skrivsvårigheter, de kan ha specialintressen, svårt att kommunicera och ibland blir dem mobbade. När föräldrar säger att de misstänker att deras dotter har ADHD/ASD så skyller lärare rätt ofta på ångest, depression, familjeproblem och att de kanske bara har det svårt med något ämne, de skickar sällan barnen till skolpsykologer som kan skicka barnen till en riktig psykolog som även kan utreda diagnoserna vilket gör så att de flesta tjejer inte få någon diagnos. Men vad är då orsaken till detta? Jo, det ska jag ge svar på. Det finns flera anledningar, t.ex att forskningen är inriktad på pojkar och att tjejer visar annat beteende än pojkar för det mesta.  Många tjejer har inte jämnåriga bästisar, de har svårt att hantera krav och leker mer med yngre eller äldre vänner, vilket får vuxna lärare (och ibland vårdnadshavare) att tro att flickan bara är mogen för sin ålder. Men egentligen för tjejer som har ADHD eller ASD så tycker dem det är jobbigt att umgås med jämngamla skolkamrater eller vänner. Ibland kan tjejen tycka att de jämnåriga tycker att man är annorlunda och att det därför är lättare att umgås med yngre och äldre vänner. Fast ibland kan de umgås med jämnåriga enkelt men det är oftast om de har samma intressen. I en tidigare forskning om ASD så säger de att tjejer har fler ”pojkintressen”, vilket inte stämmer. Tjejer kan ha vilka specialintressen som helst. En annan forskning visar att tjejer oftast leker två och två och att dem ej vill va för många men eftersom de har vänner så märker vuxna ofta inte att de har kommunikationssvårigheter. Tjejer visar sin hyperaktivitet annorlunda, tjejer har oftast större socialt tryck på dem vilket gör att de tar ut sin hyperaktivitet hemma. Många tjejer har även svårt med skolan i tonåren.

Det var all forskning jag ville ta upp, nu tänkte jag ta upp lite om min ADHD och ASD.

När jag var mindre hade jag inte många vänner, jag hade ca. 1-3 stycken då jag inte gillade eller gillar större grupper. När jag kollar tillbaka på min skolgång så kan jag se att jag var utstött, jag kände mig aldrig det men jag var det. Det var nästan inget annat barn som förstod mig och jag blev frustrerad men höll det inom mig så när jag kom hem kunde jag få utbrott för små saker. Jag lägger och la aldrig energi på att jag var utstött av vissa men det var jag under en stor del av grundskolan. Jag har alltid haft vänner men de jag inte umgicks med som bästa vänner stötte ut mig. Vad jag kan minnas. Jag har haft svårt att nå kunskapskraven p.g.a inlärningssvårigheter och koncentrationssvårigheter. Vilket jag fortfarande har. Jag har alltid varit glömsk. Jag har haft svårt att uttrycka mig och det har jag än idag. Jag har och har haft svårt att förstå andras känslor om de inte säger det rakt ut. Jag fick inte mina diagnoser förrän nu i år. ADHD i våras och ASD i somras. Men jag är inte ledsen över mina diagnoser för jag försöker se dem positivt. Jag går ju Kreativ Kommunikation i skolan och ett av mina ämnen är foto som jag är jätteintresserad av. Jag tror att min ASD gör så att jag under foto-lektionerna kommer kunna koncentrera mig bättre eftersom att kameror och foto är ett av mina specialintressen.

Det var nog allt för detta inlägget. Nu har jag hållit på att skriva i 1 timme så jag orkar inte skriva mer då jag till och med är sjuk. Så det var nog allt. Hejdå!

En kommentar

  1. Vilket bra och viktigt inlägg!
    Mer sånt Maja! 👏🏼
    Kram

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.